Mikrobiologie potravinového řetězce.
ČSN EN ISO 11290-1 (56 0093) - Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes a Listeria spp.
B.1) Tekutá selektivní půda pro primární pomnožení: tzv. poloviční bujon podle Frasera | |
---|---|
M1327 | Fraser Broth Base |
s přídavkem | |
FD125I | Fraser Selective Supplement |
FD141 | Fraser Supplement |
B.2) Tekutá selektivní půda pro sekundární pomnožení: bujon podle Frasera | |
M1327 | Fraser Broth Base |
s přídavkem | |
FD125I | Fraser Selective Supplement |
FD141 | Fraser Supplement |
B.3) Agar pro listerie podle Ottavianiho a Agostiho (ALOA) | |
M1540I | HiCrometListeria Ottaviani-Agosti Agar B |
s přídavkem dvou suplementů | |
FD212A | OA Selective Supplement |
FD214 | LP Enrichment Supplement 1 |
B.4) Druhá půda – lze si vybrat např.: | |
M1145 | Listeria Oxford Medium Base |
s přídavkem | |
FD172 | Oxford Selective Supplement, Modified |
nebo | |
M1064I | Listeria Identification Agar (PALCAM) |
s přídavkem | |
FD061 | PALCAM Selective Supplement |
B.7) Agarová půda k testování pohyblivosti | |
M1215 | Listeria Motility Medium |
B.8) Agar s ovčí krví | |
M834A | Blood Agar Base No. 2 w/ 1.2% Agar |
s přídavkem defibrinované ovčí krve dle předpisu | |
B.11) Půda pro CAMP (Christie, Atkins, Munch-Petersen) test | |
M834A | Blood Agar Base No. 2 w/ 1.2% Agar |
B.12) Bujon k testování využívání cukrů (rhamnózy a xylózy) - základ půdy | |
M284D | Purple Broth Base |
cukry: | |
a) disky pro fermentační testy | |
DD010 | Rhamnose Rh |
DD014 | Xylose Xy |
b) chemikálie k přípravě roztoků | |
RM062 | L(+) Rhamnose monohydrate |
GRM111 | D(+)Xylose |
B.13) Činidla pro Voges-Proskauerovou (VP) reakci | |
M070F | Voges Proskauer Medium, Modified |
Chemikálie k přípravě roztoků | |
GRM1392 | 1-Naphthol |
B.14) Neselektivní agar s tryptonem, sójovým peptonem a kvasničným extraktem (TSYEA) | |
M1214 | Tryptone Soya Yeast Extract Agar |