Mikrobiologie potravin a krmiv
ČSN P ISO/TS 21872-1 (56 0651) - HORIZONTÁLNÍ METODA PRŮKAZU POTENCIÁLNĚ ENTEROPATOGENNÍCH BAKTERIÍ RODU VIBRIO
a) Alkalizovaná peptonová voda s vyšším obsahem soli (ASPW) | |
---|---|
M1887 | Alkaline Saline Peptone Water (ASPW) |
b) Agar s thiosulfátem, citranem, žlučí a sacharosou (TCBS) | |
M189 | TCBS Agar |
c) Agar s vyšším obsahem soli (SNA) | |
M950 | TN Agar |
* Rozdíl ve složení - [norma: masový extrakt 5 g/l a pepton 3 g/l; HiMedia: enzymatický hydrolyzát kaseinu 10 g/l] | |
d) Činidlo k průkazu oxidázy | |
DD018 | Oxidase Discs (50 discs / vial) |
nebo | |
GRM445 | N,N,N’,N’-Tetramethyl-p-phenylenediamine dihydrochloride |
e) TSI agar s vysokým obsahem soli | |
M021I | Triple Sugar Iron Agar |
s přídavkem 9,0 g NaCl na 1000 ml půdy | |
f) Půda s vysokým obsahem soli k testovaní dekarboxylace L-ornithinu | |
M1223 | Ornithine Decarboxylase Broth |
s přídavkem 10,0 g NaCl na 1000 ml půdy | |
g) Půda s vysokým obsahem soli k testovaní dekarboxylace L-lysinu | |
M376I | Lysine Decarboxylase Broth w/o Peptone |
s přídavkem 10,0 g NaCl na 1000 ml půdy | |
h) Půda s vysokým obsahem soli k testovaní dihydrolázy argininu | |
M1644 | L-Arginine Dihydrolase Medium, Modified |
s přídavkem 10,0 g NaCl na 1000 ml půdy | |
ch) Činidlo k průkazu b-galaktozidázy | |
DD008 | ONPG (50 discs / vl) On |
nebo | |
RM582 | o-Nitrophenyl b-D-galactopyranoside |
(Chemikálie k přípravě roztoku) | |
i) Půda s vysokým obsahem soli k testovaní indolu | |
M1339 | Tryptophan Medium |
s přídavkem 5,0 g NaCl na 1000 ml půdy | |
- činidlo k průkazu indolu | |
R008 | Kovacs’ Indole Reagent |
j) Peptonová voda s různým obsahem soli | |
M028 | Peptone Water (10 g/l Peptic digest) |
s přídavkem 0, 20, 60, 80 nebo 100 g NaCl na 1000 ml půdy |